Niels van Doormalen gaat studeren in Londen om musicalproducent  te worden.
Niels van Doormalen gaat studeren in Londen om musicalproducent te worden. © Dave Hendriks – Foto Meulenhof

VALKENSWAARD – Niels van Doormalen zet middels een studie in Londen een beslissende stap op weg naar het vak van musicalproducent. 

Al op jonge leeftijd wist Niels van Doormalen dat hij het theater in wilde. Inmiddels is hij na gerichte opleidingen in Nederland toegelaten tot de master Producing for Musicaltheatre aan Goldsmiths University of London. Een droom wordt waar. ,,Ik wil een bijdrage leveren aan de musicalontwikkeling in Nederland.”

Eerst moet hij nog wel, via crowdfunding, de laatste euro’s bij elkaar zien te krijgen. Zijn studie in Londen kost ruim dertig mille. ,,Ik was zeer vereerd met de forse bijdragen uit het VSB Fonds en de Van den Ende Foundation.” Nog enkele duizenden euro’s en de financiering is rond.

Als tegenprestatie voor de geldinzameling verzorgt hij met bevriende professionals in Amsterdam, en wellicht ook Valkenswaard, een theatrale benefietseminar. ,,Veel livemuziek en een vernieuwend musicalrepertoire. Maar bovenal mijn visie op de musical van de toekomst.”

Vernieuwing

De eerste muzikale ervaringen deed Niels van Doormalen als 9-jarige op bij het CMD Valkenswaard. Door deelname aan het songfestival op scholengemeenschap Were Di kwam er zekerheid: ,,Ik wilde meer met theater gaan doen.” Na gerichte scholing bij MusicAllfactory Tilburg en Fontys Muziektheater voelde Van Doormalen(20) dat hij meer wilde met de musical. En dat het ook anders en beter kon. Vooral vernieuwender. ,,Ik wilde werk maken van die vernieuwing. Ik ben toen ook gestopt met podiumwerk.”

Na een zijstapje op Tilburg University (communicatie- en informatiewetenschappen) koos hij voor theaterwetenschappen aan de UVA. ,,Daar voelde ik het hart van de theaterwereld echt kloppen. Daar kreeg ik het verlangen om het genre musical anders te positioneren.” Hij wil niet meer van hetzelfde brengen. Niet enkel amusement. ,,Mamma Mia en The Lion King zijn fantastische musicals. Ik respecteer de commercie. Maar er kan nog zoveel meer. Vooral het experimentele trekt me.”

Volgens Van Doormalen zal de nieuwe generatie niet zonder meer voortborduren op het bestaande. Er komt een nieuwe invulling. ,,Wij moeten als toekomstige producenten het publiek in de ogen durven kijken en maatschappelijke problemen aankaarten. Bewustwording. Ook via een musical.”

Mede door zijn vernieuwende ideeën is hij in Londen aangenomen. Hij heeft er zijn visie neergelegd. Tekst en uitleg gegeven waar hij voor staat. ,,Mijn eigen kijk op de toekomst. Aandacht voor producties met een maatschappelijke component. Maar ook met een stabiele financieringsstructuur.”

Van Doormalen denkt daarbij aan thema’s als technologie, gender en diversiteit, postkolonialisme. ,,Ik wil nieuwe verhalen ontwikkelen en produceren. Ik heb de passie om een nieuwe structuur neer te zetten. Een jaar in Londen studeren om hier aan de slag te gaan.”

Websitenielsvandoormalen.nl